نمک طعام



نمک مانند آب یک رکن از ۳ رکن اصلی تشیکل دهندة کرة زمین، جسم انسان و شیر مادر است. امروزه دو نوع نمک در دسترس مردم است:


۱- نمک موجود در بازار (کلرور سدیم)


۲- نمکی که از گذشتة دور «نمک طعام» خوانده شده و در فرهنگ ایرانی و اسلامی ما جایگاه ویژه‌ای داشته است.


از نمک در طول تاریخ همواره به نیکی یاد شده است و اگر امروزه بحث‌های ضدّ و نقیضی که در مورد نمک گفته می‌شود مرتبط به نوع اوّل، نمک موجود در بازار است .


نمک مناطق اقلیم‌های جغرافیایی مختلف، خواصّ متفاوتی دارد و مخلوط کردن آنها کار مفیدی است که مردم از دیرباز این کار را انجام می‌دادند و در مسافرت‌ها، نمک شهر و دیار خودشان را به عنوان سوغات هدیه می‌کردند. آن سنگی که از دیرباز هم‌چنان در زبان عامیانه مردم به عنوان حدّاقل سوغات باقی مانده است، «سنگ نمک» است.


نمک‌ آران کاشان، دریاچة قم، فردوس مشهد و چشمه‌های طالقان و الموت از بهترین انواع نمک طعام است که مخلوط آنها حاوی بسیاری از ریز مغذّی‌های ضروری بدن است.


نمک تصفیه نشده و دستکاری نشده یعنی «نمک دریا» حاوی اکثر ریز مغذّی‌های لازم بدن از جمله روی، ید، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. نمک طعام دریاچه اورمیه بهترین نمک می باشد که خداوند متعال تمام مواد لازم را به صورت استاندارد مقرر فرمودهاست.

امروزه نمک موجود در طبیعت را به اسم تصفیه به ترکیب کلر و سدیم تبدیل کرده و به آن ید اضافه می‌کنند و در واقع عناصر ارزشمند کلسیم، منیزیم و پتاسیم و روی را از آن جدا می‌کنند که قطعاً چنین ترکیبی جای نمک طعام را نمی‌گیرد، بلکه مصرف آن آسیب‌رسان نیز خواهد بود.


.رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) درباره این‌که آغاز کردن و پایان دادن غذا با نمک چه فوایدی دارد؟ فرمودند: "هر کس غذای خود را با نمک آغاز کند و با نمک به پایان ببرد، از 72 درد - که جذام و بَرَص(پیسی) از آن جمله است - در امان می‏‌ماند.


امام علی(علیه السلام) می‌فرمایند: "غذای خود را با نمک آغاز کنید. اگر مردم آنچه را در نمک هست می‏‌دانستند، آن را بر تریاقِ تجربه‏ شده برمی‏‌گزیدند، هر کس غذای خود را با نمک آغاز کند، 70 درد و نیز دیگر دردهایی که فقط خداوند از آنها آگاه است، از او می‏‌رود.


امام باقر(علیه السلام) نیز فرمودند: "خداوند به موسی بن عمران علیه‏‌السلام وحی کرد که: «به طایفه‏‌ات بفرمای که (غذای خود را) با نمک آغاز کنند و با نمک به پایان ببرند، و گرنه جز خویش را نکوهش نکنند».


امام کاظم(علیه السلام): "سفره‏‌ای که در آن نمک نباشد، بی‏‌برکت است. آغاز کردن غذا با نمک، برای تن‏درستی، بهتر است.


پیامبرگرامی اسلام درباره این‌که کدام خوردنی است که از 70 بیماری جلوگیری می‌کند؟ می‌فرمایند: "خداوند عز و جل به موسی بن عمران، وحی فرستاد که: «غذا را با نمک، آغاز کن و با نمک، پایان ده؛ چرا که در نمک، درمان 70 درد است که کمترین آن‌ها، دیوانگی، جذام، پیسی، گلودرد، دندان‏‌درد و شکم درد باشد.


پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله): "در سفارش‏‌های ایشان به امام علی(علیه السلام): ای علی! غذا را با نمک، آغاز کن و با نمک، پایان ده؛ چه، هر کس غذای خویش را با نمک آغاز کند و با نمک پایان دهد، از 72 نوع از انواع بلا که جذام، دیوانگی و پیسی از آن جمله است، به دور باشد.

بعضی از خواص های نمک درفرمایش پیامبر(ص) و امامان(ع) و بزرگان

۱-طبع نمک گرم و خشک است

۲-برای تحریک بزاق و اشتها قبل از شروع غذا کمی نمک میل کنید.

۳-برای ساکت شدن درد مفاصل نمک را با آب نارنج مخلوط نموده بمالید.

۴-برای رفع بوی دهان دندان ها را با نمک و زغال بشویید در ضمن دندان ها را سفید می کند.

۵-خوردن زیاد نمک باعث کم شدن شهوت می گردد.

۶-محل گزش عقرب را با آب نمک کمپرس کنید

۷-برای دفع کرم یا زالوی خورده شده در گلو سرکه نمک و آبلیموی ترش را غرغره کنید

۸-برای سرباز کردن دمل نمک پنیر و عسل را به صورت ضماد بگذارید

۹-امام صادق(ع) فرموده اند:کسانی که بر روی اولین لقمه خود نمک بپاشند لک و پیس صورتشان از بین می رود.

۱۰-امام محمد باقر(ع) فرموده اند:خداوند به موسی بن عمران وحی کرد که قوم خود را امرکن که با نمک غذای خودراآغاز کنند و با نمک آن را پایان دهند اگر چنین نکردند و به بیماری مبتلا شدند جزء خودشان کسی را سرزنش نکنند.

۱۱-حضرت محمد(ص) فرموده اند:یا علی(ع) پیش از غذا و بعد ازغذا از نمک بخورزیرا هرکس این کاررابکند خداوند ۷۲مرض را که ازجملهء آنها جذام-جنون و برص هست دور کند

۱۲-خوردن نمک باعث باز شدن رنگ و رخسار می شود.

۱۳-دندان های که براثر خوردن میوه های ترش کند شده اند با مزمزه کردن آب نمک کندی آنها از بین می رود.

۱۴-اگر نمک را با گوشت هندوانه ابوجهل مخلوط کنیم به زخم های جلدی بمالید از بین می رود

۱۵-برای فروکش کردن ورم نمک را با آرد جو و پونه مخلوط کرده بصورت ضماد بگذارید

۱۶-غذای شور باعث لاغری می گردد و زیاد خوردن نمک باعث تولید سودا می شود

۱۷-برای رفع چین و چروک صورت –صورت را با محلول آب سرد و نمک مالش دهید

۱۸-شتشو با آب نمک شاید خال های سیاه پوست چرب را از بین ببرد

۱۹-برای درمان نقرس نمک را با عسل مخلوط کرده و به محل درد بمالید

۲۰خوردن نمک زیاد طول عمر را کم می کند

۲۱-نمک دریا باعث زیاد شدن طول عمر می شود

۲۲-نمک دریا برای کسانی که ورم پروستات دارند مفید است

۲۳-نمک دریا خشکی پوست را برطرف می کند

۲۴-نمک دریا برای کسانی که کمی یا زیادی ترش غده تیرویید دارند مفید است بطور کلی نمک دریا ضرر کمتری نسبت به نمک معمولی دارد

۲۵-نمک یددار باعث رشد سلولهای مغز میشود و ضریب هوشی را بالا می برد

۲۶-خوردن نمک یددار باعث پیشگیری از نواقص مادرزادی می شود

۲۷-نمک یددار از سرطان سینه و تیرویید پیشگیری می کند

۲۸-افراد جوانی که مبتلا به تپش قلب هستند از نمک یددار استفاده کنند

۲۹-نمک یدار از سکته مغزی پیشگیری می کند

۳۰-نمک یددارباعث پیشگیری از آب مروارید می شود.

۳۱-برای درد مفاصل اسفند را بکوبید با اب نمک خمیر نمودبه موضع دردبمالید

۳۲-نمک برای ترشی معده مضر است


واضح است که نمک به واسطه داشتن اسید، از بهترین دواهای ضدعفونی است، زیرا هیچ قسمی از میکروب ها در نمک نمی‌توانند رشد و نمو یا زندگی کنند.

دهان محل تجمع شدن انواع و اقسام میکروب ها می‌باشد و در اثر استعمال نمک پیش از غذا، این میکروب ها برطرف می شوند.

به دنبال وارد شدن نمک در دهان، غدد اطراف دهان تحریک شده و ترشح آن‌ها زیادتر می‌گردد، به همین دلیل غذا زودتر هضم و برای بلع و هضم نهایی آماده می شود.

وقتی نمک وارد معده ی خالی از غذا می شود، غده های معده را تحریک کرده و ترشحات زیادی را به وجود می آورد، در این صورت نمک موجب زود بلعیدن و زود هضم شدن غذا بوده و مدخلیت کاملی دارد.

استفاده از کمی نمک پیش از طعام، تحریک‌کننده غدد هاضمه است و تولید اشتها می شود

کم نمک بودن غذا باعث دیر هضم شدن یعنی سوء هضم می گردد

اگر در ترشحات معده مواد شیمیایی دیگری زیادتر از مقدار معمول تولید اثر اسیدی که دارد آن را خنثی می کند

در اثر خوردن نمک، مقداری آب از منافذ پوست بیرون آمده، و در نتیجه سوراخ‌های تنفس جلدی، پاک و پاکیزه می شوند

نمک می تواند از ابتلا به بیماری های مادرزادی قلب، کری مادرزادی و غیر مادرزادی نیز جلوگیری کند.

نمک از نابینایی ها و ضعف اعصاب پیشگیری می کند.

بهترین داروی اعصاب، چشیدن نمک بدون ید در ابتدا و انتهای غذا برای همه افراد بشر است.


حکیم خانی


/ 0 نظر / 2767 بازدید